Це вже 8 випадок отруєння грибами в області
На цей раз нещастя трапилося із 61-річним чоловіком із міста Радивилів, який їв особисто ним зібрані печериці у лісі Бродівського району Львівської області. Для надання необхідної медичної допомоги хворий був госпіталізований в Радивилівську районну лікарню. Стан хворого середньої форми важкості, повідомляє головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.
У серпні цього року в Сарненському районі після вживання грибів помер 60-річний чоловік. Спеціалісти Держпродспоживслужби ще раз застерігають про небезпеку вживання дикорослих грибів. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Старі або червиві гриби містять продукти розкладання білків, тому теж є непридатними до вживання. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. Ні в якому разі гриби не можна споживати дітям та людям старшого віку! Варто пам’ятати, що при вживанні грибів можуть загостритися хронічні хвороби органів травлення (гастрит, панкреатит, холагіт, гепатит, коліт, виразкова хвороба тощо). Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують малят.