Молодильний рецепт міського бджоляра Івана Осінчука , який здатен примножити здоров’я та надовше затримати молодість, дивує простими складниками: щодня скуштувати хорошого меду і… не боятись бджолиного жала!
На свято Маковея віряни традиційно несуть до церкви святити мед, воду та мак, аби відзначити перший, так званий, Медовий Спас. Тож в ці дні довкола імпровізованої полиці місцевого пасічника Івана Осінчука був справжній ажіотаж: в цього бджоляра мед славиться своїми смаковими та лікувальними властивостями.
- Ознайомився з бджільництвом ще у дитинстві. Мій батько тримав пасіку, - розповідає Іван Михайлович. - А я, допомагаючи йому ходити біля бджіл, й собі захопився доглядом та піклуванням за цими трудолюбивими комахами, та згодом продовжив сімейну «солодку» справу.
На кілька років хобі Івана Михайловича переросло в професію – коли його запросили працювати в колгоспну пасіку, що знаходилась в селі Шниреві, на Бродівщині.
- А коли колгоспи розлетілись, я зосередився лише клопотами навколо власних вуликів. Починав, ще не маючи великого досвіду – з чотирьох-шести бджолосімей. Аби вистачало на потреби родини, - каже пасічник.
Проте за багато років праці в цій «солодкій справі» Іван Михайлович набув великий багаж знань. Зараз бджільництво для чоловіка — це не тільки спосіб заробітку, а й заняття для душі:
- Приємно дивитись, як бджола падає на лоточок з нектаром, як носить пилок. Ці комахи-трудівниці не тільки сприятливо впливають на врожайність городини та садовини, але й допомагають позбутися від безлічі недуг. А коли жалять – не треба боятися… Це, як би дивно не звучало, теж корисно для здоров’я. Недарма ж кажуть, що пасічники довше живуть і гарно виглядають, - з усмішкою каже пан Іван.
Для збору меду, за словами міського пасічника, цей рік загалом був сприятливим – навесні гарно медувала липа, тоді – гречка. Щодо вподобань місцевих покупців, то найбільше просять травневого меду з квітів. Особливо смачними також є акацієвий, липовий та гречаний. У темних медів, якими є серпневі — гречані, більше корисних речовин і мікроелементів, ніж у світлих. Хоча світлий мед краще засвоюється.
А ще кожен пасічник знає, що є кілька простих секретів поводженнями з бджолами. Зокрема, не можна до них ходити у спеку чи в той час, коли трав мало цвіту і їм ніде взяти нектар. Бо тоді вони можуть напасти на людину. А де в чому навпаки – людям у бджіл слід ще й повчитися. Найперше – самоорганізації.
- У вулику кожна комаха робить свою роботу. Немає у них — не хочу, не можу, не буду. У них від народження закладено, що кожен має робити. Найцікавіше, що там ніхто не керує.
Чим не приклад зрілого «громадянського суспільства» – доходимо такого несподіваного висновку з досвідченим бджолярем.
Попри те, що медове хобі – не з дешевих, а півлітра солодкого продукту нині коштує п’ятдесят гривень, люди все ж підходять, прицінюються, купують.
19-го серпня в Україні відзначають День Бджоляра. Ця шляхетна справа є однією зі складових здоров’я нації. Отож, нехай вона провітає, не втрачає популярності й передається надалі – від батьків – синам.
Наталка Янчин
До речі:
За статистикою, Україна входить у п’ятірку найбільших світових виробників меду.
Лікувальні властивості меду:
Мед - найуніверсальніший лікарський засіб, який широко застосовують в народній медицині. Великий лікар старовини Авіценна стверджував, що щоденне вживання меду уповільнює старість і подовжує молодість. У меді міститься близько 60 корисних для організму мікроелементів і головним чином - до 90 відсотків сахарози і фруктози.
Хімічний та біологічний склад меду робить його не лише прекрасним живильним, але і важливим фармакологічним засобом. Мед є концентрованим висококалорійним продуктом, близький по складу до кров'яної плазми. Склад меду досить складний. В ньому, крім іншого, виявлено такі вітаміни: В1, В2, В3, В5, В6, Вс, Е, К, С і каротин. У меді також містяться чинники зростання, антибіотики і білки. Слід зазначити, що мінеральні елементи і вітаміни перебувають у найвідповіднішій формі для засвоєння їх організмом.